I denne serie fortæller en række eksperter om konflikterne der har fundet sted i Mellemøsten og Nordafrika siden den 11. september 2001.

Da befolkningen i Libyen gjorde oprør under Det Arabiske Forår i 2011, valgte landets diktator, Muammar Gaddafi, at angribe dem. Derfor intervenerede en række stater, heriblandt Danmark, og Gaddafis tid var ovre. Men i det efterfølgende magtvakuum, er Libyen blevet til en kaotisk konflikt mellem en masse forskellige grupperinger og til knudepunktet for afrikanske migranters vej til Europa.
Borgerkrigen i Yemen brød ud efter Det Arabiske Forår. Men konflikten i landet, der tidligere var delt i to, har samtidig sine rødder længere tilbage i historien. I dag ses Yemen som en stedfortræderkrig mellem Saudi-Arabien og Iran, selvom virkeligheden er mere nuanceret end som så – og konflikten har skabt en enorm humanitær katastrofe.
Til sidst skal vi se på, hvordan det er gået i Afghanistan efter krigens officielle afslutning. Afghanerne har overtaget sikkerhedsansvaret og selvom det startede godt, så er udviklingen gået tilbage de seneste år. Og der er ingen udsigt til, at Vesten kan ende sit engagementet i det krigshærgede land.

Idé, tilrettelæggelse og produktion: Kasper Elkjær
Redaktion: Peter Ørbæk, Bjørn Meyer og Marie Enevoldsen.
Musik: Stefan Sørensen.
Dokutekets Jingle: Andreas Murga.

Tak til Anne Sofie Schøtt, ph.d.-studerende og studielektor ved Forsvarsakademiet;
Hans Lucht, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier;
Maria Louise Clausen, post doc på Dansk Institut for Internationale Studier;
Og David Vestenskov, konsulent ved Forsvarsakademiet.

(Billede: © Ministry of Defence, United Kingdom)

Dokuteket © 2017